Тире в неповному реченні


Відеоурок Тире в неповному реченні можна
переглянути ТУТ.


Тире в неповному реченні
У неповних реченнях тире ставиться на місці пропущеного члена речення, переважно присудка, якщо цього вимагає інтонація. Пропущене слово можна легко відновити з контексту, наприклад:

    1. Коли душа слизька, немов медуза, вповзає в неї підлість крізь щілини: спочатку зраджують коханих, потім – [зраджують] друзів, а щонайгірше – [зраджують] матір, Батьківщину (В. Сторожук). 2. Із білого плину квітучих акацій хтось вибере гілку, хтось –  [вибере] пісню бджолину (В. Козак). 3. Зерно забуває ріллю степову, а люди[забувають] своїх попередників лиця (М. Луків).


           Тире може ставитися на місці пропущеного присудка в неповних (еліптичних) реченнях, у яких відсутній присудок не потребує відновлення, зміст речення зрозумілий і без нього. Пропущене слово можна відтворити з самої конструкції речення, причому не конкретне дієслово, а тільки тематичну групу, до якої воно належить. Можливість такого відтворення забезпечується наявністю в еліптичному реченні другорядних членів, які належать до групи присудка  (додатків і обставин), наприклад:

     1. Вечірня вулиця[потонула] в берегах вишневого цвіту (Є. Гуцало). 2. У маєві дитинства – [видніється] рідна мати і поле поблизу моєї хати (А. Бортняк). 

Немає коментарів:

Дописати коментар