Смаколики

«Смаколики» - це сторінка рецептів смачних страв власного приготування, кулінарних відкриттів, гастрономічних секретів тощо. Вирішила розміщувати цю інформацію на блозі як для себе /щось забувається, щось губиться, а так усе буде вкупі/, так і для відвідувачів. Буду рада, якщо запропоновані рецепти вам знадобляться.
СМАЧНОГО!

             СИРНЕ ЖЕЛЕ
Сирне желе

        
        Складові:
        1.      Сир - 500 г
        2.      Сметана  - 200 г
        3.      Цукор – 1 склянка /можна менше/
        4.      Желатин - 1 пакетик (20-25 гр.)
        5.      Ваніль
        6.      Родзинки, цукати, курага 

     



      Приготування:

       
      1.      Желатин заливаємо 1 склянкою холодної кип’яченої води  для розчинення.
      2.      Сир пропускаємо через м’ясорубку, щоб не було сирних крупинок.
      3.      Потім змішуємо з іншими складовими.
      4.      Утворену суміш з’єднуємо з желатином і вимішуємо міксером до однорідної консистенції.
      5.      Додаємо родзинки, цукати, курагу за смаком.
      6.      Розливаємо желе по порційних формочках або в одну велику форму, потім ставимо в холодильник до повного застигання (близько 2 годин).
      7.      Застигле желе викладаємо на тарілочки /можна прикрасити джемом, варенням, шоколадною глазур'ю, кокосовою стружкою/.
        
        Смачного!



Сирне желеСирне желе 

ПІЦА

Піца

Тісто:
*                 3 склянки борошна /500 грамів/
*                 300 мл теплої води
*                 2-3 столових ложки оливкової олії 
*                 10 грамів свіжих дріжджів
*                 15 грамів солі
Дріжджі розвести в теплій воді, додати сіль, перемішати  та поставити в тепле місце на 10 хвилин, щоб почали бродити.     Борошно висипаємо на стіл гіркою і зверху робимо ямку, у яку вливаємо підготовлені дріжджі і теплу воду. Швидко вимішуємо тісто, щоб було еластичним. Додаємо оливкову олію і знову вимішуємо. Тісто повинно добре відставати від рук, але при цьому не рватися. Тісто покласти на 1,5-2 години в тепле місце та накрити рушником, аби підійшло.

Соус:
*                 4 середніх помідори /500 грамів/
*                 2 чайних ложки оливкової олії /10 грамів/
*                 3-4 зубці часнику
*                 1 чайна ложка солі /10 грамів/
*                 1 чайна ложка цукру /к-сть цукру можна змінювати/
*                 1 чайна ложка орегано
*                 1 чайна ложка базиліку сушеного
Рецепт приготування піциПомідори очистити від шкірки, опустивши на кілька секунд у кип’яток, і подрібнити за допомогою блендера або пропустити через сито. У томатне пюре додати сіль, цукор та оливкову олію.
Соус варити 15-20 хвилин на невеликому вогні, постійно помішуючи. За кілька хвилин до закінчення приготування додати подрібнений часник та сушені трави.

Рецепт приготування піци
Готове тісто розділити на шматки потрібного розміру та тонко розкачати, по краях коржа зробити бортики. Викласти корж на деко, застелене пергаментним папером. Змастити піцу томатним соусом, посипати тертим сиром, ковбасу та помідори викласти на сир, зверху піцу вдруге посипати сиром та прикрасити зеленню.
Пекти в розігрітій духовці /до 250°С/ 10-15 хвилин.

Смачного!!!


   Київський торт

Домашній торт "Київський"

1.  Бісквітний корж
Склад:
£ 5 яєць
£ 1 склянка + 1 столова ложка цукру
£ 1 склянка + 1 столова ложка борошна
£ розпушувач







Приготування.
Яйця збити спочатку без цукру. Потім поступово додавати цукор. Протягом
15-20 хвилин збити в густу піну. Далі всипати борошно й перемішати дерев’яною
ложкою. Тісто вилити у форму, яку застелити пергаментом і змастити маргарином.

2.  Безе-корж
Склад:
£ 5 білків
£ 1 склянка цукру
£ 100 г арахісу
£ лимонна кислота

Приготування.
5 білків збити в густу піну з 1 склянкою цукру. Додати лимонної кислоти на кінчику
ножа і 100 г смаженого арахісу /можна замінити волоськими оріхами/. Викладати у
форму чи одразу на деко, попередню застеливши пергаментом та змастивши
маргарином. Сушити на маленькому вогні 4-5 годин до легкого зарум'янювання.
Важливо, щоб корж не був м'яким, інакше буде тягучим.

3.  Крем
  Склад:
£ 2 склянки молока
£ 1 стакан цукру
£ 1 яйце
£ 300 г масла

Приготування.
Збити яйце, додати цукор і влити молоко, розмішати.  Постійно помішуючи, довести
до загустіння на водяній бані. Яєчну масу остудити. Розм’якшене вершкове масло
збити до кремоподібного стану і з’єднати з яєчною масою. Додати в крем
коньяк або спирт.

4.  Складання
Домашній торт "Київський"
   
£ Бісквітний корж /1/2 спеченого коржа/
£ Крем /2 см/
£ Безе-корж
£ Крем /2 см/
£ Бісквітний корж /1/2 спеченого коржа/
    Верх і боки торта обмастити кремом. Посипати подрібненими горішками та крихтами, що залишилися від обрізання безе-коржа.
    Смачного!!!



Торт «День і ніч»
Торт  «День і ніч» дуже простий у приготуванні. У ньому поєднано світлі коржі  /це
«День»/   і темні  /це «Ніч»/.
Домашній торт "День і ніч"
  Корж «День»:
  §  500 грамів заварного крему
  §  1,5 склянок борошна
  §  1,5 склянок молока
  §  1, 5 ч. л. соди, погашеної оцетом

  Корж «Ніч»:
  §  500 грамів заварного крему
  §  1,5 склянок борошна
  §  1,5 склянок молока
  §  1, 5 ч. л. соди, погашеної оцетом
  §  2 ст. л. какао

Домашній торт "День і ніч"
Приготування.
    Усе перемішати й вилити у форму, застелену пергаментом і змащену маргарином чи маслом. Пекти 40 хвилин на середньому вогні. Спечені коржі остудити і розрізати вздовж на 2 частини.
    Кожен корж треба добре просочити чайною заваркою, змастити сметанним кремом і посипати тертими волоськими горіхами,  чергуючи «День» і «Ніч».
    Прикрасити відповідно до назви: одну половинку торта можна посипати тертим шоколадом або какао, а другу – білим шоколадом або кокосовою стружкою.

Домашній торт "День і ніч"  Крем:
  §  500 грамів сметани
  §  1,5 склянок цукру
 Приготування. Збити цукор зі сметаною. У половину крему додати какао.

 Можна торт просто полити глазур’ю.
 Глазур:
  §  70 грамів вершкового масла
  §  1 склянка цукру
  §  3 ст. л. молока
  §  2 ст. л. какао

Приготування.
Ретельно розтерти какао з цукром, щоб не було грудочок.
На маленькому вогні розтопити масло в молоці.
Після повного розчинення масла додати суміш цукру й какао, постійно помішуючи.
Довести до кипіння й вимикаємо. Дати трохи охолонути й нанести на торт.
Смачного!!!



ДОМАШНЯ КРОВ’ЯНА КОВБАСА 
/КРОВ’ЯНКА/
Домашня кров'яна ковбаса /кров'янка/Складові:
*                 Кров свиняча – 1,5 літра
*                 Молоко – 0,5 літра
*                 Гречка – 500-600 грамів
*                 Сало – 0,5 кілограма
*                 Картопля – 0,5 кілограма
*                 Цибуля – 0,5 кілограма
*                 Яйця – 5-6 штук
Домашня кров'яна ковбаса /кров'янка/
*                 Сіль, перець
*                 Тонкі очищені кишки
    
Домашня кров'яна ковбаса /кров'янка/    Кров пропустити через м’ясорубку. Гречку проварити в підсоленій воді 5-7 хвилин. Сало дрібно порізати, частину можна пропустити через м’ясорубку. Картоплю потерти на тертку. Дрібно нарізану цибулю спасерувати на рослинній олії. Додати молоко, яйця, сіль, спеції. Усе перемішати до утворення однорідної маси. 
Домашня кров'яна ковбаса /кров'янка/    За допомогою лійки-ріжка /чи наконечника, який нагвинчується на м’ясорубку/ начинити кишки приготовленим фаршем. Один кінець кишки перев’язати ниткою або шпагатом і натягнути на ріжок, а через другий начинити кишку. На деко, застелене пергаментним папером, викласти готові ковбаски.   Поколоти їх по всій довжині голкою, щоб не тріскали. Можна спочатку 10 хвилин проварити  в  маринаді, потім запікати в духовці. Випікати в духовці 40-50 хвилин на середньому вогні.
    
    Смачного!!!




СЛИВИ МАРИНОВАНІ
Вихід: 15 банок

Підготовка: 5 днів
Приготування: 60 хвилин



СКЛАДОВІ:
10 кг слив
3 кг цукру
0.5 л винного оцету
40 гр лаврового листя
20 гр гвоздики

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ 

Сливи не мають достатньої кількості власної фруктової кислоти, щоб маринуватися
у "власному соку". Тому для маринування слив потрібен оцет. Краще всього - виноградний. 
Маринувати краще  угорку. Сливи не повинні бути перезрілими, інакше в процесі маринування вони
перетворяться на пюре. Сливи обов'язково перебрати, видалити зіпсовані, відірвати хвостики, вимити,
намагаючись відмити сизий наліт.

1.            Скласти сливи в ємність для маринування.  Важливо, щоб посуд був
    з матеріалу не схильного до окислення – пластик, фарфор, скло.
    У  домашніх умовах цілком підійде і великий пластмасовий таз.
2.            Засипати сливами дно ємності і розкласти зверху лаврове листя.
    Засипати ще шар слив і знову лаврове листя і гвоздику і так далі.
3.            У каструлі довести до кипіння оцет. Поступово всипати в киплячий оцет цукор. Розмішувати до розчинення.  У результаті вийде густа рідина – сироп із частинками цукру. Залити сливи киплячим маринадом-сиропом. Спочатку маринад сливи навіть не покриє. Так і потрібно.
4.            Далі протягом 5 днів двічі на день, уранці й увечері, потрібно злити у велику каструлю всю рідину з місткості, у якій маринуються сливи. Сливи акуратно перемішати  рукою.
    Довести злиту рідину до кипіння  і залити нею сливи. На 3-й день рідини буде досить, щоб сливи були повністю в маринаді.
5.           Ємність із сливами краще накривати плівкою, щоб не налетіло сміття і  не налізли комахи, особливо оси. 
6.           У кінці п'ятого дня злити увесь маринад в каструлю. Довести до кипіння.
7.           Сливи мариновані розкласти в стерилізовані банки, обов'язково додаючи лаврове листя і гвоздику.
 8.  Залити сливи мариновані в кожній банці киплячим маринадом за допомогою чашки по саму шийку.  Накрити кришкою і герметично закрити.
9.    Банки перевернути й накрити ковдрою, тримати так до повного охолодження.
10. Зберігати сливи мариновані у банках краще в прохолодному місці. 











Горошок зелений

Домашній консервований зелений горошок
    Потрібно брати горох у стадії молочної стиглості, колт насіння ще ніжне й містить найбільший відсоток цукру.
    Консервувати горошок потрібно відразу після збирання /не пізніше, ніж через добу/, оскільки його якість швидко погіршується.
    Спочатку горошок потрібно добре вимити і 2-3 хвилини бланшувати у великій кількості киплячої підсоленої води. Довше бланшувати не потрібно, оскільки може полопатися оболонка насіння.
    Після цього розкласти горошок в теплі банки і відразу ж залити водою, у якій він бланшувався. Додати на 1 л цієї води 3 г лимонної кислоти.
    Наповнюючи банки горошком, залишити до краю 1 см. Стерилізувати 90 хвилин.



Маринований гострий перець
кільцями

Домашній маринований гострий перець кільцями
  Складові:
   ü  20 штук гіркого стручкового перцю
   ü  5-6 зубчиків часнику
   ü  4-5 невеличких цибулин
   ü  4 склянки 5 % оцту
   ü  Кілька лаврових листків
   ü  4 ст. л. солі
   ü  4 ст. л. цукру
   ü  2 ч. л. орегано


Домашній маринований гострий перець кільцями
    Приготування.
    Перець помити й нарізати тонкими кільцями. Нарізати слід у гумових рукавицях!
    Часник і цибулю очистити від лушпиння. Часник нарізати пластинками, цибулю – кільцями. Зробити маринад. Змішати 4 склянки 5 % оцту, додати 4 ст. л. солі, 4 ст. л. цукру, 2 ч. л. орегано, лавровий лист. Це все нагріти на середньому вогні, помішуючи, поки не розчиниться сіль. Маринад остудити. Перець скласти в банки, залити маринадом і закупорити.  Зберігати в прохолодному місці.

  Смачного!!!



Маринований перець смужками

Домашній маринований перець смужками

Склад:
  ·     3 кг солодкого болгарського перцю
  ·     1 склянка 9% оцту
  ·     1 склянка соняшникової олії
  ·     1 склянка води
  ·     1 ст. л. солі
  ·     2 ст. л. цукру









Домашній маринований перець смужками
    Приготування.
    Очистити перець від насіння, вирізати плодоніжку й помити. Порізати смужками.
    Для маринаду змішати всі складові й закип’ятити. Перець варити в маринаді 10-15 хвилин.
    Можна додати духмяний перець горошком і лавровий лист.
    Банки й кришки простерилізувати. Перець щільно скласти в банки, залити маринадом,
    у якому він варився,  і герметично закупорити.  Залишити до повного охолодження.
    Зберігати в прохолодному місці.

     Вихід: 5-6 півлітрових баночок.

  Смачного!!!


Смажений перець на зиму
Рецепт розраховано на 100 середніх перців /близько 6-6,5 кг/.

Домашній смажений перець на зиму


 Склад:
  v 6-6,5 кг солодкого болгарського перцю
  v 1,5 л соняшникової олії
  v 1,5 л  9% оцту
  v 1 склянка часнику /подрібнити через м’ясорубку/
  v 6-8 штук гіркого стручкового перцю /подрібнити через м’ясорубку/
  v 7 ст. л. солі







Домашній смажений перець на зиму
    Приготування.
    Перець помити й обсушити за допомогою серветки чи рушника, щоб під час смаження овочі менше бризкали.
    Перець обсмажити на соняшниковій олії на середньому вогні до рум’яної скориночки. Обов’язково накрити сковорідку кришкою!!! Періодично перець перевертати, щоб обсмажився з усіх боків.
    Приготувати маринад, змішавши всі складові й закип’ятивши їх.
    Банки й кришки простерилізувати. Обсмажений перець щільно скласти в стерильні банки, поливаючи маринадом кожен шар, і герметично закупорити.  Залишити до повного охолодження. Зберігати в прохолодному місці.

    Вихід: 15-16 півлітрових баночок
    Смачного!!!

ХРУСТКІ КВАШЕНІ ОГІРКИ

Хрусткі квашені огірки в банках на зиму

    Огірки прийнято квасити в бочках, переважно — у дубових. Але в умовах міської квартири  доводиться їх консервувати в банках.
    Огірки обов’язково перебрати, видаляючи хвостики, і добре вимити. Потім замочити в холодній воді на кілька годин.





Хрусткі квашені огірки в банках на зиму
  На дно 3-літрової банки викладаємо:
  Ø  суцвіття кропу
  Ø  корінь хрону
  Ø  часник /10-12 зубців на банку, частину ріжемо, решту подрібнюємо часникодавкою/ 
  Ø  лавровий лист /4 штуки/
  Ø  гіркий стручковий перець /маленький шматочок/
  Ø  перець чорний горошок /10/
  Ø  перець запашний горошок /6/
    
    
Хрусткі квашені огірки в банках на зиму
    Зверху викладаємо огірки і заливаємо криничною водою.  На 3-літрову банку - 70 г нейодованої солі /розмішати сіль у воді, щоб вона розподілилася рівномірно/. Огірки ставимо в тепле, але захищене від сонця місце й проквашуємо 4-5 діб. Чим тепліше в приміщенні, тим огірки швидше заквасяться.
    В умовах міської квартири огірки після проквашування слід консервувати.
    Тому розсіл виливаємо, огірки промиваємо, оновлюємо зелень і часник, допаковуємо банки. Заливаємо окропом, нехай постоять 10-15 хвилин. Потім цей окріп зливаємо в каструлю, додаємо по десертній ложці солі на 3-літрову банку, кип'ятимо і ним знову заливаємо огірки.
    Накриваємо прокип’яченими кришками і закупорюємо. Такі огірки можуть зберігатися при кімнатній температурі цілий рік.
     Смачного!!!
   

Великодня паска
Смачна великодня паска   При  випічці пасок необхідно пам’ятати:

*  Перш ніж приступити до випікання пасок, приведіть в порядок і будинок, і свої думки. Вважається, що в брудному приміщенні тісто на паски просто не підніметься. 
*  Під час приготування тіста важливо бути в доброму гуморі: думати про хороше, нікуди не поспішати, не кричати і не сваритися.

*  Борошно треба просіяти через сито.

*  Тісто має підходити три рази: перший раз підходить опара, другий раз – коли додані всі продукти, втретє – коли тісто укладено у форми.

*  Тісто для паски місять довго, щоб воно зовсім відставало від рук чи від столу.

*  Вітерець, протяг, галас, гримання дверима – цього пасхальне тісто не любить.

*  Пасхальне тісто любить тепло, тому паски повинні підходити в теплому місці при температурі 30-45 градусів.

*  Форму для випічки пасок заповнюють тістом лише наполовину, дають піднятися до 3/4 висоти форми, а потім ставлять у духовку.

*  Випікають паску при температурі 200-220 градусів.

*  Якщо паска починає зверху пригорати, то її прикривають сухим папером.

*  Готову паску виймають з духовки, кладуть на бік і залишають в такому положенні, поки дно не охолоне.


 Склад:
ë 2, 25 склянки молока
ë 8 жовтків
ë 2 склянки цукру / теплого /
ë 1 пачка маргарину «Пампушок» / можна трохи вершкового масла /
ë 100 г дріжджів
ë борошно
ë ванілін
ë родзинки, курага, цукати



 


















Спосіб приготування:
Жовтки збити з цукром. Молоко підігріти. Дріжджі змішати з борошном, цукром, теплою водою, щоб підійшли. Замісити тісто, воно повинно бути м'яке. В кінці поступово вмішати в нього розтоплений маргарин. Після цього додати родзинки, курагу, цукати /за смаком/. Тісто має підійти. Розкладаємо його у форми, заповнюючи лише третю частину. Форму попередньо застелити пергаментом і змастити маргарином. У формах тісто має ще підійти. Готові до випічки паски змащуємо яйцем. Духовку нагріваємо. Спочатку газ повинен бути великий, потім через 10 хвилин зменшити.
Глазур: 2 білки збити з 200 г цукрової пудри до отримання густої маси.

Смачного !!!



Пиріжки
Смачні пиріжки
Склад:
*   400 грамів борошна
*   250 мл молока
*   100 мл олії
*   30 грамів цукру
*   30 грамів свіжих дріжджів
*   дрібка солі
*   яйце для змащування

Смачні пиріжки   

    
 Начинка до цих пиріжків підійде будь-яка: м'ясний фарш, легені з рисом, цибуля з яйцем, капуста, гриби, картопля,  сир з укропом, повидло, яблука, сливи тощо.
     Дріжджі розвести в теплому молоці з додаванням цукру та борошна /по чайній ложці/ та поставити в тепле місце.
Смачні пиріжки     Як почнуть пінитися, можна робити тісто. Для цього в миску влити тепле молоко, опару, додати сіль та цукор, влити олію, насипати борошна. Коли все додано, вимішуємо тісто. Воно повинно бути м’яким, але не прилипати до рук.
     Далі поставити тісто на 1 годину в тепле місце та накрити рушником, аби підійшло.
Смачні пиріжки     Коли тісто підніметься, можна приступати до ліплення пиріжків.  З готового тіста зробити «ковбаску», нарізати кружечками, розкачати кожен й зробити пиріжки.  Їх виходить 25-30.
     Пиріжки викласти на деко, застелене пергаментом, змастити збитим яйцем, перехрестити  і покласти в розігріту духовку. Випікати 20-25  хвилин.
     Після випікання пироги треба вийняти і накрити рушником, аби відпочили. 


Смачного!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар