«Смаколики» - це сторінка рецептів смачних страв власного приготування, кулінарних
відкриттів, гастрономічних секретів тощо. Вирішила розміщувати цю інформацію на
блозі як для себе /щось забувається, щось губиться, а так усе буде вкупі/, так
і для відвідувачів. Буду рада, якщо запропоновані рецепти вам знадобляться.
СМАЧНОГО!
СИРНЕ ЖЕЛЕ
Складові:
1.
Сир - 500 г
2.
Сметана - 200 г
3.
Цукор – 1 склянка /можна менше/
4.
Желатин - 1 пакетик (20-25 гр.)
5.
Ваніль
6.
Родзинки, цукати, курага
Приготування:
1. Желатин
заливаємо 1
склянкою холодної кип’яченої води для розчинення.
2. Сир пропускаємо через м’ясорубку,
щоб не було сирних крупинок.
3. Потім змішуємо з іншими складовими.
4. Утворену суміш з’єднуємо з желатином і вимішуємо міксером
до однорідної консистенції.
5. Додаємо родзинки, цукати, курагу за
смаком.
6. Розливаємо
желе по порційних формочках або в одну велику форму, потім ставимо в
холодильник до повного застигання (близько 2 годин).
7. Застигле желе викладаємо на тарілочки /можна прикрасити джемом,
варенням, шоколадною глазур'ю, кокосовою стружкою/.
Смачного!
ПІЦА
«Смаколики» - це сторінка рецептів смачних страв власного приготування, кулінарних
відкриттів, гастрономічних секретів тощо. Вирішила розміщувати цю інформацію на
блозі як для себе /щось забувається, щось губиться, а так усе буде вкупі/, так
і для відвідувачів. Буду рада, якщо запропоновані рецепти вам знадобляться.
СМАЧНОГО!
СИРНЕ ЖЕЛЕ
СИРНЕ ЖЕЛЕ
Складові:
1.
Сир - 500 г
2.
Сметана - 200 г
3.
Цукор – 1 склянка /можна менше/
4.
Желатин - 1 пакетик (20-25 гр.)
5.
Ваніль
6.
Родзинки, цукати, курага
Приготування:
1. Желатин
заливаємо 1
склянкою холодної кип’яченої води для розчинення.
2. Сир пропускаємо через м’ясорубку,
щоб не було сирних крупинок.
3. Потім змішуємо з іншими складовими.
4. Утворену суміш з’єднуємо з желатином і вимішуємо міксером
до однорідної консистенції.
5. Додаємо родзинки, цукати, курагу за
смаком.
6. Розливаємо
желе по порційних формочках або в одну велику форму, потім ставимо в
холодильник до повного застигання (близько 2 годин).
7. Застигле желе викладаємо на тарілочки /можна прикрасити джемом,
варенням, шоколадною глазур'ю, кокосовою стружкою/.
Смачного!
Тісто:





Дріжджі розвести в теплій воді,
додати сіль, перемішати та поставити в
тепле місце на 10 хвилин, щоб почали бродити. Борошно висипаємо на стіл гіркою і зверху робимо
ямку, у яку вливаємо підготовлені дріжджі і теплу воду. Швидко вимішуємо тісто,
щоб було еластичним. Додаємо оливкову олію і знову вимішуємо. Тісто повинно добре відставати від рук,
але при цьому не рватися. Тісто покласти на 1,5-2 години в тепле місце та
накрити рушником, аби підійшло.
Соус:







Соус варити 15-20 хвилин на невеликому вогні, постійно
помішуючи. За кілька хвилин до закінчення приготування додати подрібнений
часник та сушені трави.
Готове тісто розділити на шматки потрібного розміру та тонко розкачати, по краях коржа зробити бортики. Викласти корж на деко, застелене
пергаментним папером. Змастити піцу томатним соусом,
посипати тертим сиром, ковбасу та помідори викласти на сир, зверху піцу вдруге
посипати сиром та прикрасити зеленню.
Пекти в розігрітій духовці
/до 250°С/ 10-15 хвилин.
Київський торт
Склад:
£ 5 яєць
£ 1 склянка + 1 столова ложка цукру
£ 1 склянка + 1 столова ложка борошна
£ розпушувач
Приготування.
Яйця збити спочатку без цукру. Потім поступово додавати цукор. Протягом
15-20 хвилин збити в густу піну. Далі всипати борошно й перемішати дерев’яною
ложкою. Тісто вилити у форму, яку застелити пергаментом і змастити маргарином.
15-20 хвилин збити в густу піну. Далі всипати борошно й перемішати дерев’яною
ложкою. Тісто вилити у форму, яку застелити пергаментом і змастити маргарином.
2. Безе-корж
Склад:
£ 5 білків
£ 1 склянка цукру
£ 100 г арахісу
£ лимонна кислота
5 білків збити в густу піну з 1
склянкою цукру. Додати лимонної кислоти на кінчику
ножа і 100 г смаженого арахісу /можна
замінити волоськими оріхами/. Викладати у
форму чи одразу на деко, попередню застеливши пергаментом та змастивши
маргарином. Сушити на
маленькому вогні 4-5 годин до легкого зарум'янювання.
Важливо, щоб корж не був м'яким, інакше
буде тягучим.
3. Крем
Склад:
£ 2 склянки молока
£ 1 стакан цукру
£ 1 яйце
£ 300 г масла
Приготування.
Збити яйце, додати цукор і влити
молоко, розмішати. Постійно помішуючи, довести
до загустіння на водяній бані. Яєчну
масу остудити. Розм’якшене вершкове масло
збити до кремоподібного
стану і з’єднати з яєчною масою. Додати в крем
коньяк або спирт.
коньяк або спирт.
4. Складання
£ Крем /2 см/
£ Безе-корж
£ Крем /2 см/
£ Бісквітний корж /1/2 спеченого коржа/
Верх і боки торта обмастити кремом. Посипати подрібненими горішками та крихтами, що залишилися від обрізання безе-коржа.
Смачного!!!
Торт «День і ніч» дуже простий у приготуванні. У ньому поєднано світлі коржі /це
«День»/ і темні /це «Ніч»/.
Торт «День
і ніч»
«День»/ і темні /це «Ніч»/.
Корж «День»:
§
500 грамів
заварного крему
§ 1,5 склянок борошна
§ 1,5 склянок молока
§
1, 5 ч. л. соди,
погашеної оцетом
Корж «Ніч»:
§
500 грамів
заварного крему
§ 1,5 склянок борошна
§ 1,5 склянок молока
§ 1, 5 ч. л. соди, погашеної оцетом
§
2 ст. л. какао
Усе перемішати й вилити у форму, застелену
пергаментом і змащену маргарином чи маслом. Пекти 40 хвилин на середньому
вогні. Спечені коржі остудити і розрізати вздовж на 2 частини.
Кожен корж треба добре просочити
чайною заваркою, змастити сметанним кремом і посипати тертими волоськими
горіхами, чергуючи «День» і «Ніч».
Прикрасити відповідно до назви: одну половинку торта можна посипати тертим
шоколадом або какао, а другу – білим шоколадом або кокосовою стружкою.
§
500 грамів сметани
§
1,5 склянок цукру
Приготування. Збити цукор зі сметаною. У половину крему додати
какао.
Можна торт просто полити глазур’ю.
Глазур:
§ 70 грамів вершкового масла
§ 1 склянка цукру
§ 3 ст. л. молока
§ 2 ст. л. какао
Приготування.
Ретельно розтерти какао з цукром, щоб не було грудочок.
На маленькому вогні розтопити масло в молоці.
Після повного розчинення масла додати суміш цукру й
какао, постійно помішуючи.
Довести до кипіння й вимикаємо. Дати трохи охолонути й нанести на торт.
Смачного!!!
ДОМАШНЯ КРОВ’ЯНА КОВБАСА
/КРОВ’ЯНКА/








Смачного!!!
СЛИВИ МАРИНОВАНІ
Вихід:
15 банок
Підготовка: 5 днів
Приготування: 60 хвилин
СКЛАДОВІ:
10 кг слив
3 кг цукру
0.5 л винного оцету
40 гр лаврового листя
20 гр гвоздики
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
Сливи не мають достатньої кількості власної фруктової кислоти, щоб
маринуватися
у "власному соку". Тому для маринування слив потрібен оцет. Краще всього - виноградний.
Маринувати краще угорку. Сливи не повинні
бути перезрілими, інакше в процесі маринування вони
перетворяться на пюре. Сливи обов'язково перебрати, видалити зіпсовані, відірвати хвостики, вимити,
намагаючись відмити сизий наліт.
1.
Скласти сливи в ємність для маринування. Важливо, щоб посуд був
з матеріалу не схильного до окислення – пластик, фарфор, скло.
У домашніх умовах цілком підійде і великий пластмасовий таз.
2.
Засипати сливами дно ємності і розкласти зверху лаврове листя.
Засипати ще шар слив і знову лаврове листя і гвоздику і так далі.
3.
У каструлі довести до кипіння оцет. Поступово всипати в киплячий оцет цукор. Розмішувати до розчинення. У результаті вийде густа рідина – сироп із частинками цукру. Залити сливи киплячим маринадом-сиропом. Спочатку маринад сливи навіть не покриє. Так і потрібно.
Довести злиту рідину до кипіння і залити нею сливи. На 3-й день рідини буде досить, щоб сливи були повністю в маринаді.
6. У кінці п'ятого дня злити увесь маринад в каструлю. Довести до кипіння.
7. Сливи мариновані розкласти в стерилізовані банки, обов'язково додаючи лаврове листя і гвоздику.
8. Залити сливи мариновані в кожній банці киплячим маринадом за допомогою чашки
по саму шийку. Накрити кришкою і герметично закрити.
10. Зберігати сливи мариновані у банках краще в прохолодному місці.
Потрібно брати горох у стадії молочної стиглості, колт насіння ще ніжне й
містить найбільший відсоток цукру.
Консервувати
горошок потрібно відразу після збирання /не пізніше, ніж через добу/, оскільки
його якість швидко погіршується.
Спочатку горошок
потрібно добре вимити і 2-3 хвилини бланшувати у
великій кількості киплячої підсоленої води. Довше бланшувати
не потрібно, оскільки може полопатися оболонка насіння.
Після цього розкласти горошок в теплі банки і відразу ж залити водою, у якій він бланшувався. Додати на 1 л цієї води 3 г лимонної кислоти.
Наповнюючи банки горошком, залишити до
краю 1 см. Стерилізувати 90 хвилин.
Маринований гострий перець
кільцями
Складові:
ü 20
штук гіркого стручкового перцю
ü 5-6 зубчиків часнику
ü 4-5
невеличких цибулин
ü 4
склянки 5 % оцту
ü Кілька
лаврових листків
ü 4 ст.
л. солі
ü 4
ст. л. цукру
ü 2 ч.
л. орегано
Приготування.
Перець помити й нарізати тонкими кільцями. Нарізати слід у гумових
рукавицях!
Часник і цибулю очистити від лушпиння. Часник нарізати пластинками, цибулю
– кільцями. Зробити маринад. Змішати 4 склянки 5 % оцту, додати 4 ст. л. солі, 4
ст. л. цукру, 2 ч. л. орегано, лавровий лист. Це все нагріти на середньому
вогні, помішуючи, поки не розчиниться сіль. Маринад остудити. Перець
скласти в банки, залити маринадом і закупорити.
Зберігати в прохолодному місці.
Смачного!!!
Маринований перець смужками
Склад:
· 3 кг солодкого болгарського перцю
· 1 склянка 9% оцту
· 1 склянка соняшникової олії
·
1 склянка води
·
1 ст. л. солі
·
2 ст. л. цукру
Приготування.
Очистити перець від насіння, вирізати плодоніжку й помити. Порізати
смужками.
Для маринаду змішати всі складові й закип’ятити. Перець варити в маринаді
10-15 хвилин.
Можна додати духмяний перець горошком і лавровий лист.
Банки й кришки простерилізувати. Перець щільно скласти в банки, залити
маринадом,
у якому він варився, і
герметично закупорити. Залишити до
повного охолодження.
Зберігати в прохолодному місці.
Вихід: 5-6 півлітрових баночок.
Смачного!!!
Смажений перець на зиму
Рецепт
розраховано на 100 середніх перців /близько 6-6,5 кг/.
Склад:
v
6-6,5 кг солодкого болгарського перцю
v
1,5 л соняшникової олії
v
1,5 л 9% оцту
v
1 склянка часнику /подрібнити через м’ясорубку/
v
6-8 штук гіркого стручкового перцю /подрібнити через м’ясорубку/
v
7 ст. л. солі
Приготування.
Перець помити й обсушити за допомогою серветки чи рушника, щоб під час
смаження овочі менше бризкали.
Перець обсмажити на соняшниковій олії на середньому вогні до рум’яної
скориночки. Обов’язково накрити сковорідку кришкою!!! Періодично перець
перевертати, щоб обсмажився з усіх боків.
Приготувати маринад, змішавши всі складові й закип’ятивши їх.
Банки й кришки простерилізувати. Обсмажений перець щільно скласти в стерильні
банки, поливаючи маринадом кожен шар, і герметично закупорити. Залишити до повного охолодження. Зберігати в
прохолодному місці.
Вихід: 15-16 півлітрових
баночок
Смачного!!!
Огірки прийнято квасити в бочках, переважно — у дубових. Але в умовах міської квартири доводиться
їх консервувати в банках.
Огірки обов’язково перебрати, видаляючи хвостики, і добре вимити. Потім замочити в холодній воді на кілька годин.
На дно 3-літрової банки викладаємо:
Ø суцвіття кропу
Ø корінь хрону
Ø часник /10-12 зубців на банку, частину
ріжемо, решту подрібнюємо часникодавкою/
Ø лавровий лист /4 штуки/
Ø гіркий стручковий перець /маленький шматочок/
Ø перець чорний горошок /10/
Ø перець запашний горошок /6/
Зверху викладаємо огірки і заливаємо
криничною водою. На 3-літрову банку - 70 г нейодованої солі /розмішати
сіль у воді, щоб вона розподілилася рівномірно/. Огірки ставимо в тепле, але
захищене від сонця місце й проквашуємо 4-5 діб. Чим тепліше в приміщенні, тим огірки швидше заквасяться.
В умовах міської квартири огірки після
проквашування слід консервувати.
Тому розсіл виливаємо, огірки промиваємо, оновлюємо зелень і
часник, допаковуємо банки.
Заливаємо окропом, нехай постоять 10-15 хвилин. Потім цей окріп зливаємо в
каструлю, додаємо по десертній ложці солі на 3-літрову банку, кип'ятимо і ним знову
заливаємо огірки.
Накриваємо прокип’яченими кришками і
закупорюємо. Такі огірки можуть зберігатися при кімнатній
температурі цілий рік.
Смачного!!!











ë 2, 25 склянки молока
ë 8 жовтків
ë 2 склянки цукру / теплого /
ë 1 пачка маргарину «Пампушок» / можна трохи вершкового масла /
ë 100 г дріжджів
ë борошно
ë ванілін
ë родзинки, курага, цукати
Спосіб приготування:
Жовтки збити з цукром. Молоко підігріти. Дріжджі змішати з борошном, цукром, теплою водою, щоб підійшли. Замісити тісто, воно повинно бути м'яке. В кінці поступово вмішати в нього розтоплений маргарин. Після цього додати родзинки, курагу, цукати /за смаком/. Тісто має підійти. Розкладаємо його у форми, заповнюючи лише третю частину. Форму попередньо застелити пергаментом і змастити маргарином. У формах тісто має ще підійти. Готові до випічки паски змащуємо яйцем. Духовку нагріваємо. Спочатку газ повинен бути великий, потім через 10 хвилин зменшити.
Глазур: 2 білки збити з 200 г цукрової пудри до отримання густої маси.
Смачного !!!
Смачного !!!
Пиріжки
Начинка до цих пиріжків підійде будь-яка: м'ясний фарш, легені з рисом, цибуля з яйцем, капуста, гриби, картопля, сир з укропом, повидло, яблука, сливи тощо.
Дріжджі
розвести в теплому молоці з додаванням цукру та борошна /по чайній ложці/ та поставити в тепле
місце.
Далі поставити тісто на 1 годину в тепле
місце та накрити рушником, аби підійшло.
Пиріжки
викласти на деко, застелене пергаментом, змастити збитим яйцем, перехрестити і покласти в розігріту духовку. Випікати 20-25 хвилин.
Після випікання пироги треба вийняти і
накрити рушником, аби відпочили.
Смачного!!!
Немає коментарів:
Дописати коментар