Юрій Яновський. "Майстер корабля". Історія створення


Yanovskyi. Roman "Maister korablia". Istoriia stvorennia

Юрій Яновський
Вершник
Майстер корабля
«Майстер Залізної Троянди» /М. Бажан/
«Поет людської чистоти» /О. Гончар/
«Яновський у прозі був поетом» /Ю. Смолич/
«Лицар культури нації» /Г. Костюк/
«Український Гомер» /Луї Арагон/

Роман "Майстер корабля" /1927/

Історія створення.
Роман «Майстер корабля» абсолютно новаторський за змiстом i формою твiр в украïнськiй лiтературi. Це перший роман Ю. Яновського, до того ж автобіографічний. Твір написаний на одному подиху: письменник розпочав роботу 27 листопада 1927 року в Одесі, а за кілька місяців закінчив у Харкові, куди невдовзі переїхав. У 1928 році твір було опубліковано в харківському видавництві “Книгоспілка”.
За словами Ю. Яновського, твір “народився, як і слід було чекати, далеко од моря. Його було написано тоді, коли автор, бувши звичаєм одважний і холодного серця, одразу якось уздрів, що молодість його не вічна”.

Автобіографічність.
Ю.Яновський в автобіографії зазначав, що біографія у нього надто коротка і вражаючих фактів у ній нібито немає. Проте період роботи на Одеській кінофабриці був насичений подіями, які знайшли своє втілення в романі «Майстер корабля», вважала дружина письменника Тамара Яновська: «Глибокий слід у творчості Яновського залишила його праця у кінематографії, де він якийсь час працював редактором. Цей період його життя знайшов відображення в романі «Майстер корабля» та в книжці «Голлівуд на березі Чорного моря», виданій 1930 року» [Лист у вічність]. Письменник у романі осмислив власний життєвий досвід, пов’язаний із роботою на Одеській кінофабриці.

Немає коментарів:

Дописати коментар