Колóс на глиняних ногах

Kolós na hlynianykh nohakh
ФРАЗЕОЛОГІЗМИ

Колóс на глиняних ногах - щось величне на вигляд, сильне, грандіозне, але насправді слабке зсередини, легко вразливе, що робить всю міць цього «колоса» примарною.


Грецьке слово «колóс» перекладається, як стовп. У європейських мовах воно набуло також значення гігантської статуї. Справа в тому, що в Егейському морі, на острові Родос в порту стояла величезна статуя давньогрецького бога Сонця Геліоса, яка називалася, Колос Родоський і була одним з семи чудес світу. Звідси і слово "колосальний".
Але «колос на глиняних ногах» взято з Біблії, з книги пророка Даниїла.
Вавилонського царя Навуходоносора про те, приснився сон, від якого цар втратив спокій. Він закликав мудреців і зажадав, щоб ті пояснили сновидіння. Ніхто з мудреців не був у силах виконати веління царя, і всім їм загрожувала смерть. Тоді пророк Даниїл став молитися Богу, просячи відкрити йому зміст і значення царського сну.
Молитви його були почуті. Данило з'явився до царя і сказав: «Ти, царю, бачив, аж ось, якийсь великий бовван; величезний був цей бовван, в надзвичайному блиску стояв він перед тобою, і страшний був вигляд його. Цей бовван такий: голова його з чистого золота, груди його та рамена його - зо срібла, нутро його та стегно його з міді, голінки його з заліза, ноги його частинно з заліза, а частинно з глини. Ти бачив його, доки камінь не відірвався від гори без сприяння рук, і вдарив боввана, в залізні та глиняні ноги його, і розбив їх. Розторощилося: залізо, глина, мідь, срібло і золото зробилися як полова з току жнив, а вітер їх розвіяв, і сліду не залишилося від них; а камінь, що вдарив того боввана, став великою горою, і наповнив усю землю. Оце той сон »
Пророк не тільки переказав враженому царю зміст сну, але і дав його тлумачення. Золота голова - означала царство Навуходоносора, срібло і мідне черево - царства його спадкоємців, а глиняні ноги - часи майбутнього занепаду і розвалу вавилонської імперії.
Так все і сталося. Через кілька століть Вавилонське царство впало під ударами персів, які захопили всі землі ближнього і середнього сходу від Греції до Індії. Величний колос Вавилона упав, не встоявши на своїх глиняних ногах.
Значення і походження фразеологізму дивись ТУТ.

Немає коментарів:

Дописати коментар