Різдвяні та новорічні листівки 100-літньої давності

     Перша вітальна різдвяна листівка з′явилася 1794 року. Англійський художник Добсон створив малюнок із зображенням зимового пейзажу і сімейства, розміщеного біля ялинки, і надіслав цю саморобну картку своєму другові, якому вона дуже сподобалася. Наступного року Добсон надрукував багато таких листівок і надіслав як різдвяний дарунок усім своїм знайомим.





Першою листівкою, виготовленою на продаж, вважається картка, яку сер Генрі Коул на початку 1840-х років замовив художнику Джону Хорслі. На ній було зображено сім'ю сера Коула, що сидить за різдвяним столом, і підпис: «Веселого Різдва та щасливого Нового року!». Решту листівок було розпродано всім охочим, причому розійшлися вони дуже швидко.
     У Росію перші різдвяні листівки прийшли з Англії в 90-х роках XIX століття.
Потім листівки стали друкувати за кордоном, переважно в Німеччині. Існували цілі видавництва, які займалися поштовими листівками. Вони ж виробляли їх і для Російської імперії. На них, правда, було зображено нехарактерні для Росії образи: свиня з грошима, мухомори, гноми тощо.
     У Росії перші різдвяні листівки було випущено 1898 року Петербурзьким опікунським комітетом про сестер Червоного Хреста (Община святої Євгенії) для отримання додаткових коштів на утримання лікарні, амбулаторії і курсів сестер милосердя. Це була серія з десяти листівок, виконаних за акварельними малюнками видатних петербурзьких художників.
     На різдвяних листівках зображувалися не тільки традиційні символи - вертеп, ангели, Віфлеємська зірка, зимові пейзажі і сімейні сценки, а й важливі події того часу, наприклад, Перша світова війна.
     У ті часи в Росії вітальні листівки лагідно називали «поздравишки».

     Дореволюційні листівки були високої якості, але їх випускали зовсім потроху, по тисячі примірників.








Немає коментарів:

Дописати коментар